Jezelf blijven
Mooie kreet: blijf jezelf. En toch is dat lastiger dan het lijkt. Als je al weet wie je bent. Een scala aan cursussen en methodieken helpt ons om onszelf te ontdekken. Jazeker, de man of vrouw in jou, de oerkreet in jou en zelfs de verschillende stemmen in jou. We kunnen groeien met paarden, bewuster worden met dolfijnen, en mindfull met klankschalen in regressietherapie. Er valt veel in een mens te ontdekken. En heb je dat allemaal gevonden, dan is de klus nog niet klaar. Transformatie, emancipatie, authenticiteit, het kan allemaal ontwikkeld worden en je bent nooit uitgeleerd. En vele euro’s armer.
Moet je dan maar helemaal niets doen? Nee dat vind ik ook weer niet. Soms zit je gewoon niet zo lekker in je vel en loop je tegen zaken aan die nou net niet zo lekker gaan. Er is niets op tegen om een grassprietje te pakken, in het gras te gaan liggen en wat voor jezelf te mijmeren. Wat is er aan de hand? Wat gebeurt er eigenlijk echt? Waar laat ik me zo door raken? Dat kan ook in een hangmat of op de bank trouwens. En kom je hier niet verder mee, dan is een coach een goede stap.
Op het werk is jezef blijven misschien nog wel het makkelijkst. Je hebt een functie, er is een bedrijfscultuur, je weet wat er van je verwacht wordt, je doet je ding. Of is deze ‘jezelf’ een toneelstuk? Mag je zijn op je werk wie je bent? Is er ruimte voor jouw waarden en normen of verschillen jouw waarden en normen van die van het bedrijf waar je voor werkt? Mochten die verschillen, dan zul je je ongemakkelijk gaan voelen. Het is goed om af en toe eens even te kijken of het allemaal nog wel klopt.
Groepsdruk kan groot zijn. Uit wetenschappelijke experimenten (ok, tegenwoordig moet ik erbij schrijven ‘voor wat ze waard zijn’) bleek dat proefpersonen foute antwoorden op vragen gaven, ook al wisten ze het goede antwoord, omdat al hun voorgangers de vraag fout beantwoorden. Waarom gaven die proefpersonen opzettelijk een fout antwoord? Bang om anders te zijn dan de anderen, zich ongemakkelijk voelen, het gevoel uit de toon te vallen, niet boven het maaiveld uit willen steken.
Blijft de vraag: hoe zit het met jezelf zijn? Durf jij uit de toon te vallen, te staan voor wat voor jou belangrijk is? Spannend is dat wel. Onmogelijk is het niet. Op een vriendelijke, rustige en besliste manier kiezen voor jouw waarden en normen. Je zult zien, naast ongelovige en misschien wel spottende reacties levert het je respect en waardering op. Niet iedereen hoeft het met je eens te zijn. Het maakt dat anderen weten waar jij voor staat.